Naturisme

“Blootgewone” zeilvakantie in de Carieb

Carieb staat voor prachtig zeilweer, lekker windje, veel zon, baaien met helder warm blauwgroen water, zandstranden met palmbomen, opzwepende muziek, carnaval, rum..

soepel glijdend door het water

Navraag bij het reisbureau voor “Blootgewone” vakanties – Internatuur – leert dat in Nederland weinig bekend is over de mogelijkheid om in je blootje te zeilen in de Carieb. Wij blijken de enige Nederlandse aanbieder. Internatuur doet wel de suggestie het zeilen te kombineren met een verblijf op Sorobon (Bonaire) of Club Oriënt (St. Maarten). Ben je op zoek naar een unieke ervaring…lees dan verder!

zeilaktie

hijsen van de halfwinder

genua uitgerold

walvissen spotten in de Carieb

daar is hij!

dolfijnen spotten

daar zijn ze!

terug


Programma 2007

2(3)-weekse“Blootgewone” sportieve zeilvakanties in de Carieb:

zeilen, zonnen, zwemmen, snorkelen, duiken, Caribische kultuur en natuur, zie ons programma2007

In principe zijn alle reizen “blootgewoon”. Vanaf zes personen kan het een besloten reis worden, zodat ook niet-naturisten kunnen komen genieten van een zeilvakantie met de Zeevonk. Het maakt niet uit of je single, als paar of met een groep komt. We proberen het gezelschap zo evenwichtig mogelijk samen te stellen.

Maak gebruik van de nfn korting, zie www.nfn.nl

info/ bespreken

terug

Voor wie? Wat is” blootgewoon”?

Je vindt in je blootje recreëren plezierig, je bent ondernemend, aktief en houdt van vrijheid en avontuur. Je bent graag in de natuur. In je blootje zeilen met gelijkgestemden op een grote moderne catamaran in de Carieb lijkt een droom. Je leeftijd en je zeilervaring zijn minder belangrijk. In 2006 was de gemiddelde leeftijd tussen 30 en 50 en de verhouding man-vrouw 50-50. De meesten kenden het naakt recreëren door bezoeken aan sauna en/of naaktstrand. Een aantal was aangesloten bij de NFN. Onze definitie van “blootgewoon” gaat minder ver dan die van een naturist, ook mensen die weinig of geen ervaring hebben en misschien nog wel een stukje textiel nodig hebben om te wennen zijn welkom. In het begin zijn het aan boord tenslotte vreemden. Voel je je dan lekkerder met iets aan, waarom niet. Wel verwachten we dat je tolerant bent naar de anderen die misschien wel direkt in hun blootje lopen.

bij “het monument”, Simpson baai, St. Maarten

terug

Hoe gaat dat, ” blootgewoon” op een grote kajuitcatamaran?

Als je ervaring hebt op naturistenterreinen, naaktstranden of je komt regelmatig in de sauna dan kan je aardig inschatten hoe het “blootgewoon”toegaat aan boord van de Zeevonk. Je hebt in feite alleen een handdoek nodig om op te zitten of op te liggen. In de Carieb kan je wat temperatuur betreft 24 uur per dag in je blootje rondlopen. We zoeken de meest geschikte ankerplaatsen op waar je zonder textiel het water ingaat via de zwemtrap en rondom de boot zwemt en snorkelt (of zelfs duikt). Tijdens het zeilen en het voor anker liggen hoef je geen kleren aan. Mochten we toch op een plaats komen die we minder geschikt vinden om in je blootje te vertoeven dan ontkomen we er niet aan iets aan te trekken of bijvoorbeeld gebruik te maken van een pareo.

als lezen ook je hobbie is…

klaar voor een duik

windstilte, klaar voor een duik onderweg

buitendouche

de onvolprezen buitendouche (watermaker aan boord!)

Zolang het niet te warm is of de zon niet te hoog staat nodigen de trampolines je uit voor een heerlijk zonnebad waarbij tijdens het zeilen het water onder je door schiet en je de dolfijnen en vliegende vissen van dichtbij kunt bewonderen. Brandt de zon teveel dan biedt onze vaste bimini boven de kuip uitkomst. Daarnaast zijn zonnebrandolie en een hoofddeksel onontbeerlijk. Helemaal het einde is een ontspanningsmassage op de catwalk!

luieren op de trampoline

maar een massage kan ook!

terug

Privacy

Je hebt aan boord een eigen hut en douche/toilet die je deelt met maximaal 3 gasten, afhankelijk van het aantal gasten en of je solo bent, met je partner of met een groep. Het kan dus zo uit komen dat je een hut voor je alleen hebt. We delen zo ruim mogelijk in.

BB doorkijk

doorkijkje bakboord romp

4-persoons BB hut

V.I.P. hut bakboord met eigen douche/toilet: dubbel bed en 2 boven elkaar

muziekhoek

dvd/video/muziek hoek

De Zeevonk is zo groot dat je overdag makkelijk een plekje of een hoekje voor jezelf vindt op een van de trampolines, op een van de voordekken, op een van de gangboorden, achterop op een van de trappen, op het kajuitdak of in de ruime kuip. Veel plaats dus en dat allemaal heerlijk buiten!

terug

Maaltijden

We eten bij voorkeur aan de grote tafel in de kuip onder de bimini. Gezamenlijk koffie, thee en frisdranken nuttigen we wisselend in de kuip, op het voordek of de trampolines, net hoe de zon staat en hoe de wind is. Joke experimenteert graag met inlandse gerechten, exotisch fruit en (zelf gevangen!) vis. Vind je het leuk om mee te helpen of zelf iets te bereiden, prima! We staan open voor ieders inbreng.

lunch op voordek

lunch op de trampolines met catwalk als tafel

ontbijt in de kuip

terug

Kleding

Bij onze naturistische reizen dragen we alleen kleding als derden – in de haven of op een te drukke ankerplaats – mogelijk “last” van ons blootzijn zouden hebben. De pareo (omslagdoek) is bij de dames populair als luchtig kledingstuk in de haven of op het strand. Op de Franse eilanden wordt topless over het algemeen geaccepteerd en zijn er een paar naaktstranden. Op de Engelstalige is men daarvan niet gediend.

met pareo op de ‘catwalk’

topless

met een string op de trampoline

Wij zijn gespecialiseerd in naturistische zwerftochten langs vreemde kusten. We merken dat onze gasten genieten van het met elkaar ongedwongen in je blootje zeilen, zonnen, zwemmen en gewoon vakantie vieren. Het verblijf met een klein gezelschap op een grote catamaran op zee geeft een enorm gevoel van vrijheid.

terug

Hoe gaat dat in de Carieb?

Over het algemeen zijn de bewoners van de Carieb niet gewend om openbaar naturisme te zien of te bedrijven. Wel is er een groot verschil tussen de franstalige en de engelstalige eilanden. Op de franstalige beschouwt men topless als heel gewoon, met name op Martinique en St. Barth zie je het regelmatig, op St. Maarten zie je zelfs steeds meer strings. Op het engelstalige Antigua zou Pigeon Beach in Falmouth Harbour ook topless zijn.

Op de Franse eilanden staat men conform het moederland redelijk positief tegenover naturisme. Een naturistenresort als zodanig vind je dan ook op het Franse deel van St. Maarten: Club Oriënt met zijn baai, prachtig strand en het onbewoonde eiland Tintamarre aan de horizon. ideaal voor een uitstapje overdag. Het nabij gelegen mondaine Franse St. Barth’s staat bekend om zijn naturistenstranden. Ook Iles des Saintes heeft er een. Natuurlijk zijn overal prachtige stille “eigen” stranden…

 

Club Oriënt

Op de andere Nederlandse eilanden heeft Bonaire zijn naturisten complex Sorobon aan een prachtige baai en heeft Curacao eveneens een beach resort met een zeer beperkt naturistenstrandje.

 

typisch voor Sorobon: leguaan

Op de eilanden voorheen behorend tot de Britse koloniën is men veel behoudender (en armer) en denkt men minder vrij over weinig of geen (bad-) kleding dragen, waarschijnlijk is de kerk hier mede debet aan. Het is vaak zelfs strafbaar, reden te meer om daar omzichtig met naturisme om te gaan.

De eilanden van Venezuela die wij bezoeken zijn meestal onbewoond en bieden dus alle gelegenheid voor naaktrekreatie. Het toeristische Margarita is vooral onder de invloed van Europeanen al zover dat topless gemeengoed is.

Jamaica en de Dominicaanse Republiek hebben daarentegen weer uitstekende naturisten voorzieningen.

Op de ankerplaatsen kiezen we voor een redelijke afstand tot schepen waar badkleding wordt gedragen, zodat we zo veel mogelijk ongestoord in ons blootje kunnen recreëren.

terug

snorkelen en duiken

We ankeren zoveel mogelijk op plaatsen waar je prachtig kunt snorkelen of zelfs duiken. We hebben voldoende snorkelsets aan boord zodat je meteen overboord kunt. Graag geven we je instruktie en laten we je de kleurrijkste plekken en de mooiste vissen zien. Wij hebben inmiddels aardig ervaring opgedaan: de mooiste snorkelplekken, waar zitten de inktvissen, waar de barracuda’s en schildpadden? Voor het duiken ligt het ingewikkelder. Als je een duiklicentie hebt en eigen duikuitrusting dan heb je van de lokale duikshop alleen lood en een fles lucht nodig. Makkelijker is alles ter plekke te huren omdat vaak verplicht is dat er een lokale duikgids meegaat.. Wij beschikken niet over een compressor en zijn ook geen duikinstrukteur. Graag geven we adviezen (zie Snorkelen en duiken).

De onderwaterwereld heeft vele boeiende aspekten: de vissen en het koraal zijn de bekendste. Dagelijks snorkelen blijft boeiend en soms spannend. “Gewapend” met een onderwatercamera komt je jachtinstinkt boven.

octopus in volle glorie

onderwaterlandschap

I like snorkelen

zwevend tussen de vissen

duiken

duiken
terug

Sport

Een van de sporten die naturisten veel bedrijven is volleybal. Op naturistencampings is altijd wel een veld te vinden. Hier in de Carieb is op Club Oriënt een volleybalveld en zijn er altijd wel wat liefhebbers te vinden.

volleybal op Club Oriënt

Vaak is er op een (afgelegen) strand de mogelijkheid om – zeker ‘s morgens vroeg – te trimmen. Op St. Maarten Oriënt Bay en het strand bij de Hollandse brug, maar ook Île Fourchue, Anse Colombier, Isla Aqua (Los Roques), Klein Curaçao en Curaçao bieden mogelijkheden.

 

 

 

heerlijk rennen op het strand en in de golven

Massage

We geven aan boord ontspanningsmassage als daarvoor belangstelling is. Ook kunnen we je leren hoe je zelf massage kunt geven zodat er sprake kan zijn van wederkerigheid: het is immers net zo fijn om massage te geven als te ontvangen. Onze ervaring is dat je het gewoon moet doen. We zijn helaas opgegroeid in een kultuur waarbij aanraken nog uit de taboesfeer moet worden gehaald. Maar wat let je?

ontspanningsmassage op de catwalk…

of op de trampoline

Reiki

Reiki vormt een hoofdstuk apart, het komt uit het verre oosten. Het is een vorm van energie overdracht. Het wordt gebruikt voor je welbevinden doch kan ook therapeutisch worden toegepast, zoals bij voorbeeld bij zeeziekte. Zowel akute als chronische klachten kunnen er mee verlicht worden. Het is absoluut onschadelijk. Je kent vast wel mensen die Reiki doen. Je kunt aan boord van de ZEEVONK er mee kennismaken.

Van beide onderwerpen hebben we trouwens een kleine bibliotheek aan boord.

 

terug

vissen

Onderweg zetten we een aantal vislijnen uit. De heerlijkste vissen zijn binnen handbereik: dorades, wahoo’s, tuna’s, jacks… We krijgen daardoor af en toe verse vis op het menu, vooral bij meerdaagse oversteken. We hebben lijnen met staaldraad tegen de scherpe tanden. De haken zijn wel erg groot voor Nederlandse begrippen. Het aas bestaat uit plastic inktvis en dergelijke. De vissen van >10 kg gaan terug denk ik, zoveel kunnen we niet aan!

 metde hand gevangen

Spaanse makreel – bot gevangen?

eerste vliegende vis

vliegende vis

visserij
terug

Waternaturisme

Deze nieuwe term komt nog niet voor in de Dikke van Dale. In de zoekmachine van www.google.nl word je echter direct naar ons verwezen! Wij verstaan onder waternaturisme: naakt recreëren op, in of nabij (open) water. Wij hebben daarvoor de Zeevonk als basis.

ook andere vaardigheden leren

terug

Waarom kiezen naturisten voor een vakantie op de ZEEVONK?

ZON-ZEILEN-HELDER WATER-NATUUR-KULTUUR-AVONTUUR-GOED GEZELSCHAP!
De ZEEVONK heeft een heerlijk dekoppervlak met als toppers natuurlijk de twee grote trampolines en de diepe altijd beschutte kuip. Op de trampoline liggend zweef je boven het water genietend van de zon, het uitzicht en de stilte rondom. Tijdens het zeilen ruist het water onder je door. Vaak is er een schaduwplek van een van de voorzeilen zodat je ook als de zon hoog staat er lekker in de wind zit. In de Carieb schijnt de zon bijna altijd en daarom is er de bimini (vast afdak boven de kuip) die op het heetst van de dag beschutting biedt, noodzakelijk wanneer je voor je vakantie even uit ons koude kikkerlandje komt en je huid het intense zonlicht nog niet gewend is. De droge, stevige noordoost passaat zorgt steeds voor de nodige koelte. Dat maakt de ochtenden en de avonden verrukkelijk.

De watertemperatuur in de Carieb ligt tussen de 26-29 graden wat zwemmen en snorkelen tot heerlijke bezigheden maakt De tropische onderwaterwereld is vele malen mooier dan welk aquarium dan ook. De verscheidenheid aan vissen, de wonderlijk fel gekleurde koralen en sponsen nodigen je uit tot complete onderwater expedities. Zodra we het anker hebben laten vallen nodigt het water je uit voor een zwem- en snorkelpartij. Met een van onze onderwatercamera’s kan je proberen hiervan iets vast te leggen. Achter een grote tropische vis aan zwemmen (of zelfs achter een haai!) voor een foto maakt je jachtinstinkt wakker.

palaver op het voordek

De tropische natuur is geweldig rijk: felle kleuren, sappige vruchten, vochtig regenwoud, bijzondere vogels, apen, watervallen, vulkanen. We ankeren in de mooiste baaien van de Carieb. We trekken er op uit met de rubberboot en dee kano. We beklimmen bergen, gaan op zoek naar watervallen en modderbaden. Vanaf de ZEEVONK genieten we van de prachtige kleuren van de lucht, het geluid van kabbelend water en springende vissen, de geur van in de zon drogend wier met een vleugje specerijen en op de achtergrond ruisende palmbomen. Boven ons de sierlijk zwevende fregatvogels en duikende pelikanen of zelfs vuurrode ibissen. De natuur is in volle schoonheid rondom.

overal schildpadden

African tulip tree

naturistenstrand St. Anne

 

terug

Fotografische impressie

Wil je een goede indruk te krijgen kijk dan eens naar wat plaatjes:

 

land in zicht

land in zicht

zonnebad midden op de oceaan

palaver (geen poldermodel!)

dolfijnen kijken 

op de uitkijk

eiland spotten

op zoek naar een geschikte ankerplek

stuurvrouw (nog geen bimini)

stuurvrouw (nu met bimini)

verkoeling onder de (tijdelijke) zonnetent

maar op de trampoline ook heerlijk als de zon wat lager staat

afkoelen

alternatieve vorm van douchen

 


Definitie naturisme

naturisme volgens de NFN (Naturisten Federatie Nederland):

Naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.